Lapselle elämän tärkein ihminen on äiti, se on sanomattakin selvää. Myöskään isänpäivän merkitys ei ole ollut niin vahva kuin äitienpäivän, sen kertoo jo historiakin. Tutkin asiaa Wikipediasta, ja päivän historiakin sen jo osoittaa. Äitienpäivää on vietetty Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1918, kun isänpäivä tuli kalenteriin vasta 1970, tosin vain väliaikaisesti vuoteen 1972 saakka, jonka jälkeen se tuli uudelleen virallisesti kalenteriin vasta vuonna 1987. Viralliseksi liputuspäiväksi se julistettiin vasta vuonna 2019. Mutta kuten eräs ystäväni joskus sanoi, hän on isä ihan joka päivä, hän ei tarvitse siihen erikseen yhtä nimettyä päivää vuodessa.

Myös isän rooli yleisesti perheissä on vuosien saatossa muuttunut, ja uskonkin että myös isyyden ja äitiyden merkitys on tasa-arvoistunut, moni lapsi kokee varmasti isän ja äidin yhtä tärkeänä.

Itse tulin isäksi vuonna 2009 ja se on ehdottomasti elämäni hienoin päivä! Se laittoi kerralla elämän tärkeysjärjestyksen uusiksi. Tyttärestäni tuli elämäni tärkein ihminen, ja koen todella aikuistuneeni vasta sinä päivänä kun pidin häntä ensimmäistä kertaa rintaani vasten. Jotenkin se päivä muutti myös suhdetta omaan isääni erilaiseksi ja ymmärsin, kuinka suuri merkitys isälläni on ollut omassa kasvamisessa juuri sellaiseksi kuin olen. Ja kuinka paljon olen häneltä oppinut niin käytännön asioita kuin muun muassa rohkeutta ja uskoa omaan itseeni. Ja kuinka hän on aina valmis auttamaan kaikissa tilanteissa joita elämän varrella on ollut, täysin pyyteettömästi.

Oma roolini tyttäreni elämässä on muuttunut vuosien aikana, ja hänen kasvaessaan isänä oleminen muuttaa koko ajan muotoaan. Mutta toivon että voin olla hänelle samanlainen tukipilari hänen aikuistuessaan kuin oma isäni on ollut minulle, ja voin auttaa häntä olemaan paras mahdollinen versio itsestään aikuisena.

Onnellista isänpäivää kaikille muille isille!

Terveisin Marko