Historia2019-01-19T11:15:43+00:00

Historia

Matin Mainio-sinappia alettiin valmistamaan myyntiin Vaskiolla 1958 pariskunta Anna ja Matti Ojalan toimesta. Resepti on saatu sukuperintönä ja tarina kertoo, että sinappia olisi valmistettu samalla reseptillä jo ennen sotia.

Annalla ja Matilla oli Vaskiolla pieni baari, jonka takahuoneessa sinappia valmistettiin. He tarjoilivat Matin Mainiota sinappia Annan tekemien lihapiirakoiden kanssa. Lihapiirakat olivat myös suosittuja ja vielä tänäkin päivänä ihmiset muistelevat piirakoita. Baari oli Vaskion sydämessä, kyläläisten kohtaamispaikka. Siellä ihmiset kävivät vaihtamassa kuulumisia, siellä naurettiin ja purettiin sydämen asioita. Baarista on lähtenyt elämän kestäviä rakkaustarinoita. Lapset olivat myös tervetulleita ja baarista käytiin hakemassa irtokarkkeja ja jäätelöpuikkoja.

80-luvulla Annan ja Matin poika, Jorma Ojala siirtyi valmistamaan sinappia, jolloin hänen vanhempansa jäivät eläkkeelle. Sinapin valmistus siirtyi tuolloin Paimioon. Jorma toimi samalla taksinkuljettajana ja sinapin valmistus oli sivutoimista. Noihin aikoihin salainen resepti vuosi ulkopuoliselle, mikä oli harmillista. Sinapin jakelussa Jormaa avusti Kalevi Ali-Keskikylä, joka pyöritti elintarviketukkuliikettä. Yhteistyön syventyessä Ali-Keskikylä toi ilmi halukkuutensa ostaa Matin Mainio ja jatkaa sen valmistusta. Tästä päästiin sopimukseen ja Jorma myi liiketoimintansa Kaleville.

Vuonna 1995 Matin Mainio-sinapin valmistus siirtyi Auraan Kalevi ja Marjatta Ali-Keskikylän hoiviin. Tätä varten Kalevi rakennutti Auraan tehtaan, joka oli suunniteltu varta vasten sinapin valmistusta ajatellen. Kalevi kehitti Matin Mainiolle myös kaksi uutta makua perinteisen maun rinnalle. Mausteiksi sinapeille valikoitui chili ja valkosipuli. Kalevi tehosti tuotantolinjaa joka mahdollisti suurempien määrien pullotuksen. Tehostamisen vaikutuksesta tuotteita oli mahdollista toimittaa suurempiin kauppaketjuihin. 20 vuotta työskenneltyään sinapin parissa, päättivät Ali-Keskikylät myydä liiketoimintansa ja siirtyä eläkkeelle. Kesällä 2017 Matin Mainiota alkoi valmistamaan Minna Hirvelä ja Marko Mäkilä.

Minnan ja Markon tarina: Ajatus yrittäjyydestä ja yhdessä työskentelemisestä alkoi jo vuonna 2016. Saunanlauteilla suunniteltiin tulevaa, yhteistä elämää, keskusteltiin haaveista ja unelmista. Sen hetkiset työt olivat molempien mielestä uuvuttavia, aikataulut ahdistivat, useammat aamut töihin lähtiessä olivat positiivisuuden sijaan negatiivisia. Minna ja Marko halusivat muutosta, uusia haasteita ja pois ns.oravanpyörästä. Yrittäjyys olisi ratkaisu. Vaikea ja haasteellinen ratkaisu. Rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta ei puuttunut. Yhteinen päätös ja halu perustaa oma yritys kasvoi vuoden 2016 aikana niin paljon, että he lähtivät etenemään ajatuksesta käytäntöön. Liiketoimintasuunnitelmaa tehdessään he alkoivat katselemaan sopivia liiketiloja Aurasta, omasta kotikylästään. Sillä hetkellä ajatuksena oli perustaa yritys, joka ei liittynyt sinappiin tai mitenkään elintarvikealaan. Ali-Keskikylien tehtaan toinen pää oli tyhjillään, joten he päättivät kysyä Kalevilta vuokrausmahdollisuutta. Treffit sovittiin ja odotellessaan Kalevia he katselivat sinappitehtaan tarroja ja Minna tokaisi Markolle, että mitäpä jos aletaankin valmistamaan sinappia.

Kalevi esitteli tilat ja samalla mainitsi halunsa luopua Matin Mainiosta, kunhan vain sopiva jatkaja löytyisi. Tämän kuultuaan Minnan ja Markon ajatukset alkoivat raksuttaa ja valtava kiinnostus heräsi. Kolmen päivän kuluttua he ottivat yhteyttä Kaleviin ja kertoivat halustaan jatkaa liiketoimintaa. Kalevi oli lähdössä lomalle ja päätettiin, että palataan asiaan loman jälkeen. Sen viikon aikana Minna ja Marko tekivät liiketoimintasuunnitelman, jonka toimittivat Kaleville. Monien eri keskustelujen ja tapaamisten jälkeen paperit allekirjoitettiin ja kaupat tehtiin. Intuitio ohjasi vahvasti ja rohkaisi tähän suureen muutokseen molempia osapuolia.

Kuva: Kunta Sanomat 4.12.1981, Seppo Lehtonen