Historia

Matin Mainio-sinappia alettiin valmistamaan myyntiin Vaskiolla 1958 pariskunta Anna ja Matti Ojalan toimesta. Resepti on saatu sukuperintönä ja tarina kertoo, että sinappia olisi valmistettu samalla reseptillä jo ennen sotia.

Annalla ja Matilla oli Vaskiolla pieni baari, jonka takahuoneessa sinappia valmistettiin. He tarjoilivat Matin Mainiota sinappia Annan tekemien lihapiirakoiden kanssa. Lihapiirakat olivat myös suosittuja ja vielä tänäkin päivänä ihmiset muistelevat piirakoita. Baari oli Vaskion sydämessä, kyläläisten kohtaamispaikka. Siellä ihmiset kävivät vaihtamassa kuulumisia, siellä naurettiin ja purettiin sydämen asioita. Baarista on lähtenyt elämän kestäviä rakkaustarinoitakin. Lapset olivat myös tervetulleita ja baarista käytiin hakemassa irtokarkkeja ja jäätelöpuikkoja.

Sinapin nimi kantaa myös tarinaa. Kun Matti ja Anna alkoivat valmistaa sinappia myyntiin piti sinapille keksiä nimi. Tuohon aikaan sarjakuva Matti Mainio ja Jussi Juonio oli suosittu. Ystävä ehdotti nimeksi Matin Mainio-sinappi. Se kuulosti hyvältä ja sinappi nimettiin sarjakuvan innoittamana. Nimi oli osuva valmistajansa ja mitä mainioimman makunsa ansiosta.

80-luvulla Annan ja Matin poika, Jorma Ojala siirtyi valmistamaan sinappia, jolloin hänen vanhempansa jäivät eläkkeelle. Sinapin valmistus siirtyi tuolloin Paimioon. Jorma toimi samalla taksinkuljettajana ja sinapin valmistus oli sivutoimista. Sinapin jakelussa Jormaa avusti Kalevi Ali-Keskikylä, joka pyöritti elintarviketukkuliikettä. Yhteistyön syventyessä Ali-Keskikylä toi ilmi halukkuutensa ostaa Matin Mainio ja jatkaa sen valmistusta. Tästä päästiin sopimukseen ja Jorma myi liiketoimintansa Kaleville.

Vuonna 1995 Matin Mainio-sinapin valmistus siirtyi Auraan Kalevi ja Marjatta Ali-Keskikylän hoiviin. Tätä varten Kalevi rakennutti Auraan tehtaan, joka oli suunniteltu varta vasten sinapin valmistusta ajatellen. Kalevi kehitti Matin Mainiolle myös kaksi uutta makua perinteisen maun rinnalle. Mausteiksi sinapeille valikoitui chili ja valkosipuli. Kalevi tehosti tuotantolinjaa joka mahdollisti suurempien määrien pullotuksen. Tehostamisen vaikutuksesta tuotteita oli mahdollista toimittaa suurempiin kauppaketjuihin. 20 vuotta työskenneltyään sinapin parissa, päättivät Ali-Keskikylät myydä liiketoimintansa ja siirtyä eläkkeelle. Kesällä 2017 Matin Mainiota alkoi valmistamaan Minna Hirvelä ja Marko Mäkilä.

Kuva: Kunta Sanomat 4.12.1981, Seppo Lehtonen